30. prosince 2013

Cukroví 2013

Po roce opět nastal čas trochu provětrat zdejší kuchtící kategorii, kterou vyjma povánočního času zanedbávám víc než ostatní. Tímhle článkem zdání, že troubu zapínám jednou za dvanáct měsíců, zjevně nevyvrátím, alespoň už však nebude dosud osamocenému loňskému cukroví tak smutno...
V plánu jsem letos pochopitelně měla výrobu většího množství druhů, ale nakonec jsem stihla "jen" zde přítomné 4. Chuťově naštěstí uspěly všechny (poslední zbytky jsme s mamkou zdolaly během včerejšího večera) - pistáciové rohlíčky si ovace zopakovaly beze změn, linecké cukroví jsem tentokrát opravdu vylepšila 100% celozrnnou moukou a navíc rybízovou marmeládou. Nepečená dvojice byla úplnou novinkou: recept na perníkové kuličky dopadl nad očekávání skvěle, zhotovení mandlových úlů se bez obtíží neobešlo. Původní návod byl totiž stručný natolik, že v něm chybělo jakékoli pojivo, a náplň sestávající pouze z vaječňáku se taky zrovna neosvědčila... I můj přepis je proto nutné brát s lehkou rezervou, ale když jsem se s tím poprala já, věřím, že i případní další zájemci to zvládnou ;)


Perníkové kuličky (55 kousků)
125 g másla
2 menší lžíce jemného třtinového cukru
1/2 karamelového pudinku
125 ml mléka
1 - 2 lžíce rumu
250 - 300 g strouhaného perníku

Máslo s cukrem pečlivě utřeme do pěny. Pudinkový prášek rozmícháme v mléce a uvaříme hustý pudink, který necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Poté ho po částech vmícháme do máslové hmoty. Přilijeme rum a postupně přidáváme také najemno nastrouhaný perník (zhruba 3/4). Z těsta modelujeme kuličky, které obalujeme ve zbylém perníku a vkládáme do papírových košíčků.

postup jsem našla na stránkách Maminčiny recepty

Mandlové včelí úly (35 kousků)
300 g mandlové moučky
185 g práškového cukru ze třtiny
1 lžička mandlové esence
70 g másla
krém: vaječný likér, máslo, mleté mandle - od všeho přiměřeně
piškoty na podstavce

Rozemleté mandle promícháme s cukrem, přidáme mandlovou esenci a změklé máslo a dobře propracujeme. Těsto necháme chvíli odpočinout v lednici a mezitím si můžeme připravit krém. Několik lžic vaječného likéru spojíme s povoleným máslem (abychom se zbavili hrudek, vezmeme na pomoc ruční mixér) a zahustíme trochou mandlové moučky. Vychlazené těsto tvarujeme ve formičce na včelí úly, plníme krémem a uzavíráme piškoty.

Žádné komentáře:

Okomentovat